900 gram fast potatis ca 8 stora fasta potatisar, gärna vinterpotatis eller bakpotatis
2 liter frityrolja som ex. majsolja, solrosolja eller jordnötsolja
0,5 tsk gourmetsalt eller flingsalt
2 krm nykrossar svartpeppar
Gör så här
Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång. Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.
Första fritering: Värm olja i frityrmaskin och koka potatisstavarna i 100 - 120 grader i 8-10 minuter.
Ta upp potatisen
Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna. Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar. Hit kan du förbereda. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare. Man kan också ställa dem i frysen och frysa dem. Styckfrysta pommes kan du sedan lägga i burkar eller påsar och ta fram att fritera direkt från frysen vid behov.
Dags att fritera - sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg. Då hettar du upp oljan till 180-185 grader. Kolla med termometer. Lägg i en del av pommes fritesen - hur mycket beror på gryta och mängd olja. Men en tredjedel potatis i förhållande till olja brukar funka bra. Fritera pommes fritesen i omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg.
OBS låt oljan få upp värmen mellan varje fritering.
Ha gärna lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).
Lägg upp pommes fritesen efter hand med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.
Strö över ex. flingsalt innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.
Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.
Ha gärna lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).
Lägg upp pommes fritesen efter hand med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.
Strö över ex. flingsalt innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.
Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.
No comments:
Post a Comment