5 dl vatten
1 dl mjölk
1 paket jäst
1 stor nypa salt
2 msk honung
11 dl vetemjöl
1-2 dl grahansmjöl
(det funkar utmärkt att variera mjölsorterna med både rågmjöl, havremjöl etc.)
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung och lös upp det. Det går att vara frikostig med honungen! Mät upp mjölk och vatten och värm till fingervarmt. Häll över jästen.
Blanda i mjölet samtidigt som du rör. Det ska blandas i snabbt och degen ska vara ganska lös. Strö över en näve mjöl och låt jäsa i bunden med handduk över i ca 1 h. Ju längre desto bättre.
Värm ugnen till 240-250 grader.
Strö ut en näve mjöl på bordet och vält försiktigt ut degen. Du ska INTE knåda. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med ena handen försiktigt. Skär sedan degen i remsor, ungefär 5-6 stycken. Dela varje remsa på snedden i 2-3 delar. Flytta bitarna till plåtarna.
In med plåten i ugnen, en i taget, i 20 minuter (eller mindre - kolla när bröden har en bra färg).
Låt svalna utan handduk.
No comments:
Post a Comment